Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Tsitre - Muuksi paekallasVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaLahemaa rahvuspark (KLO1000511)
NimiTsitre - Muuksi paekallas
AsukohakirjeldusKolga ja Muuksi külas alates Loo külast Kuusalu - Leesi maantee äärest kuni kôrgusmärgini "45,3", kus paekallas muutub laugeks nôlvaks.
( LKR: 19.11.1999, 07:39:53 )
Kaitse<KAITSE>
Lahemaa Rahvuspargi territooriumil. Vôtta selle loodusmälestiste nimekirja.

( LKR: 19.11.1999, 08:00:35 )
Kirjandus<KIRJANDUS>
1. Tammekann, A. The Baltic Glint. A Geomorphological Study. - Publ. Inst. Univ. Tartu. Geogr. 1940, 24.
Iseloomustus<ISELOOMUSTUS>
Tsitre - Muuksi paekallas piirab pôhjakaartest kuni 5 m laiust samanimelist paekaldaneemikut. Selle jagab kaheks Muuksi küla juures asuv ja Kahala järve nôgu ja klindiesist tasandikku ühendav vagumus. Loo küla juures paekallas algab lauge nôlvana, mis pôhjapoole liikudes muutub järjest järsemaks kuni pärast Lubjaahju talu omandab varsti tüüpilise järsaku ilme. Samasuguselt algab ja muutub paekallas ka klindineemiku kirdepiiril.
Paekalda nôlval ja jalamil kasvab lopsakas lehtpuumets. Aluspôhja paljandavus on üldiselt halb. Siin-seal vôib paekalda ülemist osa moodustavaid karbonaatseid kivimeid näha valdavalt kuni 2 m kôrguse seinana. Parim aluspôhja paljand on Turjekeldri joa juures. Viimast moodustav oja paikneb denudatsioonilises nôos, mille servadel paekallas madaldub ebaselgete astangutena.
Paekalda serval on abs. kôrgus läänes 44-45 m ja idas 48,6 m. Suhteline kôrgus ulatub klindineemiku pôhjaosas kuni 30 m-ni.
Paekalda jalam on valdavalt vesine ja soostunud. Suuri allikaid ei ole. Neist üks tähelepanuväärsem on Muuksi neemikul kupitsate "7" ja "8" juures. Jalamil on kohati ka Antsülusjärve ja Litoriinamere rannamoodustusi. Tuntuim paikneb Muuksi paeneemiku kagu osas, Marikojal, kus on mattunud orgaanilisi setteid.
Kohati esineb klindi serval väikseid 1-1,5 m kôrgusi astanguid aluspôhja paljanditega, mille ees on kitsad ja lühikesed paekaldast eraldunud pangastest terrassid. Selliseid varingute jälgi on sagedamini klindineemiku kirdenôlval.
KoostanudKoostanud:A. Miidel
04. sept. 1991. a.
(LKR: 19.11.1999, 07:56:07 )
SeisundRahuldav. On môôduka majandamise môju all.
( LKR: 19.11.1999, 07:56:39 )
Tähtsus<TÄHTSUS>
Teaduslik, maastikuline, rekreatiivne, turistlik. Lisaks Muuksi linnamäele on Turjekeldri nôo lääneserval 7 esimese aastatuhande II poolest e.m.a. pärinevat ja riikliku kaitse all olevat kivikalmet.
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiHarju maakond, Kuusalu vald, Muuksi küla
Harju maakond, Kuusalu vald, Soorinna küla
Harju maakond, Kuusalu vald, Uuri küla