Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Kalevipoja LingukiviVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaVõhandu jõe ürgorg (KLO1000315)
NimiKalevipoja Lingukivi
AsukohakirjeldusPõlva maakond. Veriora vald. Asub Võhandu jõe paremkalda metsas, ca 2 km Leevist põhja pool. Piki paremkallast kulgeva külatee lõpust Ojaäärse (Ojasuu) veskitalu õuest tuleb leida vaevumärgatav rada - endise hobusetee Varuste külla, mida mööda liikuda umbes 350 m idakirdesse, ületades eelnevalt kiirevoolulise Palomõisa oja. Rajast vasakul rahn paiknebki. Raskesti leitav ja juurdepääsetav. Ojast ca 50 m.
Topokaardil 1:25 000 ei ole näidatud.
KaitseEi ole looduskaitse all. Väärib säilitamist ilmeka maastikuelemendina Võhandu orundis.
KirjandusVarep, E. Võhandu kallastel. - Eesti Loodus, 1965, 1, lk. 25 (asendiskeem) ja 30 (tekst mõõtudega 12,8 ja 2,5 m).
IseloomustusEbakorrapärase kujuga ühetipuline rahn, mis asub kallakpinnal, mistõttu rahnu üks osa on mattunud ning tema tegelikest mõõtmetest on raske ettekujutust saada. Tipust püütud rahnu lõhata, sellest saadudki tükk, mis jätnud rahnule lohu. Rahn laiguliselt sammaldunud, lääneküljel pisut eenduv. Läheduses teisi väiksemaid rahnusid.
6,0 x 3,9 x 2,9 m; ümbermõõt 14,8 m.
Graniit, hall, peene- kuni keskmiseteraline.

Peetakse Kalevipoja Lingukiviks, nagu ka mitmeid teisi lähikonna kive (näit. Kassikivi). Siiski nimi kindlamini juurdunud.

Huvitav rahvapärimus: Petseri kloostris olla räägitud, et Rootsi kuningas peitnud oma kulla jõe ja oja ristumiskohast 9 rootsi mõõga pikkuse kaugusele ojasuudmest - seal just kivi asubki. Legendi jõud olnud nii suur, et veel hiljaaegugi käidud seal kaevamas. Tänu sellele leidnud kohalikud enda jaoks hea kruusavõtu koha.
Kivist allpool ojakaldal olnud tõepoolest huvitava sisseraiutud märgiga kivi (1998. a. ei leidnud). Kas see rootslaste tähis või kohaliku karjapoisi vallatus, seda kindlalt ei teata.
Metsatee rahnu lähedal on tasandatud sälkorulaadseks.
KoostanudE. Pirrus
SeisundRahuldav, raskesti leitav ja ligipääsetav.
TähtsusMaastikuline, teaduslik, huvitava rahvapärimusega seonduv.
UuritusE. Pirrus 19.07. 1998. a. - , mõõdistamine, põhiplaani koostamine, kivimi täpsustus, värvusfoto.
LoodusobjektRändrahn, kivi
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiPõlva maakond, Räpina vald, Vareste küla