Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Palginiidu müürVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaVõhandu jõe ürgorg (KLO1000315)
NimiPalginiidu müür
AsukohakirjeldusPõlva maakond, Veriora vald. Võhandu jõe paremal kaldal, Leevi asulast allavoolu. Juurdepääsuks tuleb Võru-Räpina maanteel asuvast Leevist sõita mööda Võhandu jõe paremat kallast kulgevat külavaheteed ca 800 m Lohu taluni ja sealt edasi piki puudega palistatud alleed veel 200m ning seejärel pöörata jõeorgu minevale rajale, mis viib otse paljandini.
KaitseOn kaitse all kui maastikukaitseala üksikobjekt. Tähistus puudub Kaitse säilitada.
KirjandusOn leidnud äramärkimist peaaegu kõikides Võhandu ürgorgu käsitlevates trükistes.
IseloomustusKaldajärsaku alumises osas paljanduvad 15 m pikkusel lõigul kuni 3,3 m paksuselt Burtnieki lademe Abava kihtide kollakad ja roosakad, roostepruunide vahekihtidega peeneteralised põimkihilised liivakivid. Paljandis võib jälgida kahe erisuunalise kallakuga ja omavahel lõikuvaid põimkihilisi seeriaid: valdavad asimuudid 145o ja 325o .
Paljand on maalt juurdepääsetav allavoolu otsast. Ülesvoolupoolne müüri osa laskub järsu seinana otse vette. Paljand on ülemisest servast viimase 30 aasta jooksul tugevasti kinni kasvanud.
Palginiidu müürist sadakond meetrit allavoolu, järgmises Võhandu jõe lookes, oli veel 1985. aasta Tõrvamäe paljand, mis sel ajal kujutas endast ca 5 m kõrgust osaliselt sammaldunud otse vette langevat kollakat liivakiviseina. Samasugune oli selle paljandi kõrgus ka 1964.a., kui täpsete mõõtmiste tulemusena saadi näiduks 4,9 m. 90-ndatel aastatel kaevandati Tõrvamäel kruusa ja liiva, millega seoses tehtud mullatööde käigus paljand hävitati. Jõeoru veerul on säilunud ainult paar mõne meetri ulatusega kuni 1 m kõrgust kollaka liivakivi laiku.
KoostanudA.Kleesment
SeisundRahuldav. Paljandi kohal varisemiseohtlik puu. Paljand on ülemises osas taimestiku vohamise tagajärjel paari viimase aastakümne jooksul tugevasti kinni kasvanud.
TähtsusRekreatiivne, teaduslik. Huvitavate tekstuuridega paljand.
UuritusNii Palginiidu müür kui ka Tõrvamäe paljand mõõdistati 1964.a. E.Varepi juhendamisel E.Hangu, E.Linkruse, E.Muuga ja L.Vassiljevi poolt. Esimene teadaolev geoloogiline kirjeldus mõlemast paljandist on tehtud A.Kleesmenti poolt 1985.a. Revisjonülevaatuse tegi A.Kleesment 1998.a. suvel.
LoodusobjektPaljand (aluspõhja-)
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiPõlva maakond, Räpina vald, Leevi küla