Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Pangodi järv ja KodijärvVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaPangodi maastikukaitseala (KLO1000288)
NimiPangodi järv ja Kodijärv
AsukohakirjeldusTartumaa. Kambja vald. Elvast 10 km ida-kagus, Tartu-Otepää mnt. ääres, teest ida pool.
KaitseEi ole üksikobjektina looduskaitse all. Järved paiknevad Pangodi Maastikukaitseala piires. Järved säilitada ka veekaitseliste objektidena, kuna valgla kuivendus hävitaks põhjaallikad.
KirjandusKas tunned maad. 1965. Koost. E. Varep. Tallinn, Eesti Raamat, lk. 577-578.
Eesti järved. 1968. Koost. A. Mäemets. Tallinn, Eesti Raamat, lk. 264-267.
Mäemets, A. 1977. Eesti NSV järved ja nende kaitse. Tallinn, Valgus, lk. 153-154.
Kirt, K. 1988. Tartu rajoon. Siin- ja sealpool maanteed. Tallinn, Eesti Raamat, lk. 158.
Mäemets, A. 1989. Tartu rajooni järvede seisundist. - Rmt.: Põllumajandus ja keskkonna kaitse. Teaduslik-rakendusliku konverentsi (6-7. aprill 1989. a.) ettekannete kokkuvõtted. Tallinn-Elva, lk. 53-57.
IseloomustusJärved asuvad Otepää kõrgustiku põhjaosas lõunaedela - põhjakirde suunalises mattunud orundis, olles jätkuks Nõuni ja Pühajärvele (samas mattunud ürgorus). Paikneb künklikus moreenmaastikus, kus moreen vaheldub fluvioglatsiaalsete liivade-kruusadega.
Pangodi järve abs. kõrgus on 105,4 m ning ta on väga sopilise kujuga. Läänest järve ulatuv Pikksaare poolsaar jagab järve kaheks suuremaks osaks: Väikejärveks - kirdes ja Suurjärveks. Suurjärve kaguosas on Hurda (Urda) laht, edelaosas - Mudalaht (Mudajärv). Järve kaunistavad kaks saart: Väikesaar ja Kivisaar (pindala kokku 0.5 ha). Pangodi järve pindala on 115 ha, sügavus kuni 11,1 m. Järve kaldail on reljeef liigestatud (Palumäed, Saksa mägi, Kabelimägi jt.). Tamsa küla juures on looduskaitse objekt - Pangodi mäed. Sissevool järve on Kodijärvest. Vett annavad arvukad põhja- ja kaldaallikad (lõunakaldal) ning Mudalahe ääres rauarikkad (roostesed) kaldaallikad. Väljavool Peeda oja kaudu Roela jõkke. Järve vesi on aluseline (pH 7,4-8,9), mineraal- ja orgaaniliste ainete sisaldus on väga muutlik. Järv on hakanud muutuma ülirohketoiteliseks.
Pangodi järvest 0,5 km lõuna pool on ida-lääne suunas piklik Kodijärv: abs. kõrgus 108,5 m, pindala 12,4 ha, sügavus 6,2 m. Olulise osa veest annavad põhjaallikad, mille vesi pärineb fluvioglatsiaalsetest kruusadest-liivadest. Väljavool toimub kraavi kaudu Pangodi järve. Vesi on aluseline (pH 7,6-8,4), mineraalsete ainete hulk suur, orgaaniliste - väike. Kuulub ülirohketoiteliste järvede hulka.
Legendi järgi on Pangodi järve põhjas kirik. Pangodi järv olevat oma praegusesse asukohta tulnud Marusoost, kus ta nimi oli olnud Koodijärv. Uues asukohas mattis järv Paunküla. Siit nimi Paun+koodi=Pangodi.
KoostanudH. Kink, K. Erg
SeisundHea.
TähtsusTeaduslik, esinduslikud järved mattunud ürgorus; turistlik. Veekaitseline - toituvad arvukatest põhjaallikatest.
UuritusA. Mäemets 1970 - järvede uurimine.
K. Erg, A. Marandi, 1999. a. - revisjoniülevaatus.
LoodusobjektJärv
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiTartu maakond, Kambja vald, Kodijärve küla
Tartu maakond, Kambja vald, Palumäe küla
Tartu maakond, Kambja vald, Pangodi küla