Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Uduküla allikadVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaPadinasaare hoiuala (KLO2000030)
NimiUduküla allikad
AsukohakirjeldusJõgeva maakond. Pajusi vald. Vägarist 1 km põhja pool, Kaave jõeharu lammil, 50 m Uduküla - Vägari teest läänes, kraavi paremal põhjapoolsel kaldad, talu kohal.
KaitseEi ole üksikobjektina looduskaitse all.
Säilitada veekaitseliste hüdrogeloogiliste uurimisobjektidena.
KirjandusJoonuks, H. 1975. Pedja jõgi. Tallinn, Eesti Raamat, lk. 80
IseloomustusKaave jõgi algab Kuritsa, Oonurme ja Uduküla allikatest, millest viimased on tähelepanuväärsemad. Kaave asunduse juures Jõgeva - Põltsamaa tee ääres ühinevad allikakraavid Kaave jõeks, mis Puurmanni asula kohal suubub Pedja jõkke. Tegemist on Kesk-Eesti lavamaa idaosaga, kus pinnakatte paksus suureneb. Seega on allikad segatoitelised: vesi pärineb nii pinnakattest kui ka aluspõhjast. Allikad ei ole seostatavad kindla karstialaga.

Oja ülemjooksul lammil avaneb aluspõhjast kolm tõusuallikat, millel 10.08.77. a. puudus väljavool. Väga veevaesel 1999. a. juulis olid allikad kuivad. 2001. a. juunikuus olid allikakohad veel leitavad, kuid rohtu kasvanud ja kuivad. Põhjuseks on maaparanduskraavi süvendamine ja uue drenaazi paigaldus allikate vahetus läheduses. Allikad asuvad üksteisest 20 ja 30 m kaugusel, teest u. 50 m kaugusel, läbimõõduga 0,5-0,7 m. Maapranduskraavi veetasemest on allikad 0,8 m kõrgemal, drenaazitorud - veetasemest 0,2 m kõrgemal.
1999. a. juulikuul mõõdetud kogu allikaala äravool Kaavel oli 27.3 l/s.

2022. aasta mai alguses polnud allikakohad enam ka leitavad. Kogu Kõpu peakraavi põhjakallas Uduküla-Vägari teest lääne pool oli 300 m ulatuses kuiv. Kraavivalli taga oli võimalik eristada ühte madalat lohku, mis võis kunagi allikakoht olla, aga ka see oli täiesti kuiv.
KoostanudH. Kink, K. Erg, täiendanud M. Vainu (2022)
SeisundRahuldav.

2022 - kuivanud.
TähtsusTeaduslik - omapärased sessoonselt tegutsevad tõusuallikad, veekaitseline - Kaave jõe ülemjooks toitub allikate veest.
UuritusH. Kink jt. 1977 - melioratiiv-hüdrogeoloogilised uurimised.
K. Erg, A. Marandi, 1999 - revisjoniülevaatus.
K. Erg, T. Metslang, 2001 - revisjoniülevaatus.
M. Vainu, P. Abreldaal, 2022 - asukohakontroll.
LoodusobjektAllikas
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiJõgeva maakond, Põltsamaa vald, Kose küla